MAJKL PARKS Vešti kurator ženskih oblina fantastičnih naracija

Majkl Parks (1944) spada u vodeće svetske umetnike magičnog realizma besprekorne reputacije. On je slikar, vajar i litograf, odnosno majstor kamene litografije.

Studirao je grafiku i slikarstvo na Univerzitetu u Kanzasu, a zatim je putovao tri godine kroz Aziju i Evropu. Od 1975. nastanio se u Španiji, gde i sada živi. Tokom njegove karijere brojne međunarodne izložbe i uticajni kritičari naglašavaju značaj Parksovog rada.

Njegova karijera priznatog umetnika traje preko 30 godina a njegova dela se nalaze u privatnim kolekcijama poznatih ličnosti i znamenitih privatnih kolekcionara te u muzejima širom sveta. Ukratko – njegov rad izdržao je test vremena. Imajući to u vidu, umetnik nastavlja da stvara nova dela, koja su veoma tražena na tržištu.

Ono što je neobično kod Majkla Parksa jeste to što se u njegovim slikama metafizički i duhovni elementi spajaju u stvarnost. Njegov rad dočarava misteriozni ambijent, koji se često može dešifrovati samo uz pomoć antičke mitologije i istočnjačke filozofije.

U Parksovom fantastičnom svetu zakoni zemaljske stvarnosti se ukidaju, a prostor i vreme ulaze u sopstveno, zapečaćeno zajedništvo. Primamljivo je govoriti o umetnikovom svetu snova budući da oni ne nadmašuju sve naše doživljaje tih snova po smelosti, slobodi i intenzitetu. Ukratko, u Majklu Parksu je figurativna umetnost našeg doba našla novog, fascinantnog i krajnje autentičnog eksponenta.

Umetnik  intenzivno proučava ezoteričnu doktrinu Istoka i Zapada i njegove slike se sastoje iz niza mudrosti uključujući kabalistička i tantrička učenja, otelotvorene u oblicima iz njegove nepresušne mašte. Kod njega se čudne zveri susreću s misterioznim krilatim ženama, a dobro i zlo se bore u bestežinskom okruženju paralelnih svetova.

Iako se Parksove scene odigravaju u fantastičnom univerzumu gde su zakoni običnog prostora i vremena prevaziđeni, pedantna pažnja posvećena je prikazivanju stanovnika tih svetova, bilo anđela, patuljaka ili heraldičkih zveri. Čak su i čudovišta lepa i imaju svoje snove i razočaranja.

Njegov umetnički stil, magični realizam, zapravo je oštro isklesan realizam kombinovan s fantastičnom temom nalik snu. Mnoga dela Majkla Parksa nastala su kao originalne kamene litografije, što se pokazalo kao idealan medij za prikaz njegovih efemernih svetova snova. On je počeo da pravi kamene litografije ranih osamdesetih i smatrao je to produžetkom svojih crtačkih tehnika. Od tada izrađuje tri do četiri nova litografska izdanja godišnje i sada kompletna zbirka njegovih litografija obuhvata više od sedamdeset različitih slika.

U ovom zahtevnom mediju, uzastopni slojevi originalne slike crtaju se direktno na litografskoj ploči od bavarskog krečnjaka, staroj 100 godina, a zatim se štampaju na papiru na starinskoj hajdelberškoj mašini za štampu iz 1906. godine. Original se kreira kako proces štampanja napreduje. Nekontrolisani elementi, greške i duhovi se stalno pojavljuju sa sopstvenim sugestijama pravaca koje umetnik možda nije planirao, ali mora da ih prihvati i uvrsti kao neizbežan element slike.

Želim da stavim gledaoca u bezvremenski prostor tako da neko nije siguran da li je sto godina u budućnosti ili hiljadu godina u prošlosti, ali to je mesto u koje želi da uđe i detaljno ga istraži“, rekao je umetnik u jednom intervjuu.