BIJENALE FANTASTIKE – Izveštaj sa Kolarca

BIJENALE FANTASTIKE 2021.
Kolarac, Beograd

U ponedeljak 18. oktobra, na svečanom otvaranju Bijenala fantastike u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca, crvenim tepihom prošetali su umetnici, kolekcionari, galeristi, kritičari, sponzori manifestacije i preko 600 ljubitelja slikarskog majstorstva. 36 vrhunskih umetničkih dela iz domena fantastike, selektovanih između 578 radova pristiglih na konkurs, izloženo je u obe galerije Kolarca – likovnoj i muzičkoj.

Program otvaranja započet je nastupom kvarteta violončela „Mistik cello“. Prisutnima se zatim obratila direktorka Galerije ’73 – Mirela Pudar, i u ime tima galerije na čelu sa likovnim kritičarem Đorđem Kadijevićem, predstavila Beograd kao matični centar fantastične umetnosti kroz zanimljiv istorijski presek. Pročitala je tom prilikom nekoliko citata iz teksta u katalogu, koji potpisuje istoričar umetnosti dr Oliver Tomić. Publika je upoznala i pokrovitelja ove manifestacije, predsednika Fondacije Mihajlović – Feniks, Miroslava Mihajlovića, koji je u svom obraćanju najavio buduće povezivanje Bijenala sa drugim evropskim centrima fantastike. Zatim su predsednici žirija, prof. Željko Đurović, Dragan Jovanović Danilov i prof. dr um. Katarina Zarić, objavili ko su dobitnici nagrada.

 

  • Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru – Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru.
  • Nagrada „Perspektiva“, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku „Pad“, iz 2O21. godine.
  • Glavna nagrada „Gran-pri“ 1. Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo „Zlatokrila“ iz 2021.godine.
  • Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

Posle uručenja nagrada, galerije Kolarčeve zadužbine su otvorene za posetioce, koji će moći da uživaju u izložbi Bijenala fantastike u ovom prostoru do 31. oktobra. U programu Bijenala su i četiri tribine, koje omogućavaju neposrednu komunikaciju o relevantim temama:

 

  • “Veče sa dr. Oliverom Tomićem, istoričarom umetnosti”, 22.10.2021. godine u 18 časova;
  • “Upoznajte kolekcionare”, 23.10.2021. godine u 18 časova;
  • “Naslednici grupe Mediala”, 28.10.2021. godine u 18 časova i
  • “Veče sa dobitnicima nagrada Bijenala fantastike”, 30.10.2021. godine u 18 časova.

Prezentacija Bijenala fantastike na sajtu i društvenim mrežama je vrlo informativna i omogućava svojevrsni doživljaj i onima koji nisu u prilici da posete ovaj festival. Bijenale fantastike će se od 2 – 15. novembra predstaviti i novosadskoj publici u Kulturnom centru Novog Sada.

O interesovanju za umetnost vanpojavnog, metafizičkog i nadrealnog svedoči podatak, da je samo za prvih nedelju dana izložbu pogledalo preko 2000 ljudi.