DŽERALD BROM Mračna, ali veličanstvena monstruoznost

Džerald Brom (1965-) američki je umetnik, ilustrator i pisac. Njegova umetnost je harmonija ekstrema: mračna i lepa, magična i inspirativna, veličanstvena i sirova.   On stvara u žanru gotske fikcije, fantazije i horora.

Rođen u mračnom američkom jugu sredinom šezdesetih, Brom, dete vojnog pilota, proveo je celu svoju mladost u pokretu. Od svojih naranijih početaka bio je opsednut stvaranjem čudesnog, monstruoznog, ali i lepog. Fascinirali su ga mistika i neobjašnjive pojave u kojima je video posebnu lepotu, koju je pokušavao da opiše u svojim radovima.

Kao što sam napominje, na njegov rad poseban uticaj su imala dela Frenka Frazetai Normana Rokvela a melanholiju navodi kao svoju muzu.

Sa svega dvadeset godina Brom je počeo da radi puno radno vreme kao komercijalni ilustrator u Atlanti, Džordžija. Tri godine kasnije ušao je u polje fantastične umetnosti koju je stvarao celog života, ostavljajući svoj trag u razvoju i ilustrovanju za najprodavanije društvene igre kompanije TSR, između ostalih čuvenu Dungeons and Dragons (Lagumi i zmajevi).

Od tada je svoju prepoznatljivu viziju pružio svim aspektima kreativne industrije, od romana preko igara, do stripova i filma.

Ipak, on se nije zaustavio smao na ilustracijama već je postao i pisac. Kako je napomenuo u jednom intervjuu, „počeo je da piše kako bi pobegao od slike kada su mu oči i ruke bile umorne“.

Početkom veka, 2005. godine kreira seriju nagrađivanih horor romana koje za koje je pisao i tekst i ilustracije „Plucker“. Iako roman ima svega 160 strana, sadrži preko stotinu autentičnih ilustracija. Knjiga govori o Džeku, igrački koja je zaglavila u mračnom svetu mašte ispod kreveta sa ostalim igračkama, u vreme kada je zli duh Plaker provalio u svet ljudi. Džek će morati da brani svog gospodara, dečaka Tomasa, koji ga je zanemario. Postojala je ideja da 2008. bude i snimljen film po priči s Planirano je i puštanje kompletnog filma u kojem je glumac Čeningom Tejtum u glavnoj ulozi ali je projekat zamrznut zbog nedostatka sredstava.

Potom moderni vestern koji se dešava u paklu „Đavolja ruža“, jezivi košmarni omaž Petru Panu „Kradljivac deteta“ te „Izgubljeni bogovi“, neobično putovanje čoveka s ciljem spase svoju porodicu kroz brutalni pejzaž čistilišta, gde se drevni bogovi i demoni bore oko mrtvih, a duše sklapaju zaveru da zbace svoje gospodare.

Poslednja njegova knjiga „Slewfoot“ je zastrašujuća priča o magiji sa preko 20 njegovih originalnih ilustracija koja potpuno uvlači čitaoce u divlji i nemilosrdni svet veštica 17. veka u Konektikatu.

Džerald Brom je, zaista, retka vrsta stvaraoca famtastične umetnosti. Baš i poput Karavađa, njegove slike u velikoj meri liče na fotografije paralelne dimenzije, slike sveta izvan našeg ljudskog razumevanja.