KINUKO KRAFT Dobra vila fantastične umetnosti

Kinuko I. Kraft (1940) spada u najcenjenije i najpoznatije žive umetnike fantastike u svetu danas. Njene slike krase brojne monografije, plakate za opere, knjige bajki, kao i naslovnice za skoro svaki poznatiji magaizn. Tokom svoje bogate karijere postala je cenjena zbog izrazito pažljivo osmišljenih detalja, strastvenoj ljubavi prema slikarstvu te poznavanju istorije umetnosti.

Izlagala je u svim kutkovima planete a njeni radovi nalaze se u kolekcijama i muzejima širom Sjedinjenih Američkih Država, Evrope i Dalekog istoka.

Umetnica je rođena je u Japanu, a u Ameriku došla je ranih šezdesetih gde je studirala dizajn i ilustraciju na Umetničkom institutu u Čikagu. Nakon toga, radila je nekoliko godina u poznatim čikaškim umetničkim studijima. Krajem decenije njen rad je bio veoma tražen i započela je svoju dugu i uspešnu karijeru kao free lance ilustrator. Veći deo ovog vremena radila je na uredničkim i reklamnim poslovima. Od sredine devedeseteih, koncentrisala se na dečje slikovnice, fantastične omote knjiga i dizajn postera.

Njen rad je neretko istican u umetničkim i dizajnerskim publikacijama, ali i ovenčan brojnim nagradama tokom decenija njenog rada.

Zahvaljujući njenoj sofisticiranoj interpretaciji segmenata iz zapadne umetničke tradicije fantastične umetnosti, umetnica ima velika očekivanja od opšte kulture svoje publike – Hijeronim Boš, Botičeli i Artur Rekam su vizuelne reference koje Kinuko često ističe na svojim slikama.

Ona je, ukratko rečeno, umetnik za sva godišnja doba, za sve vrste tema i sjajno se snalazi u svim vrstama stilova. Sa šarmantnom lakoćom uklapa raznolike umetnilke pravce u predmet svog interesovanja, ali ipak ostavlja slobodu da ostane pri svojim načelima.

Kinukine slike ispunjavaju tu potrebu za bajkom, tu čežnju za magijom koja živi u svima nama. Kada zakoračimo u neku od njenih slika, doživljavamo svet snova, vizija i čuda. Ona je zaista vila-kuma koja nam daruje bogatstvo mahanjem svoje četkice umesto čarobnim štapićem. Kinuko je čista magija i naš svet je utoliko bolji jer ona postoji u njemu.

Njen stil ima nešto od veličanstvenosti i senzualnog bogatstva barokne umetnosti, dok je u isto vreme u potpunosti čedo naše moderne ere, sa bojama koje kao da vibriraju sa papira. Čovek može da se vrlo lako izgubi u bilo kojoj od njenih slika, puštajući oči da lutaju po teksturama i botaničkoj lepoti magičnih carstava. Poput priča o putnici koji je nehotice zalutao u vilinska carstva, vreme se zaustavlja dok naseljava prostor koji njenog uma i ruku delo.

Njene vanvremenske slike imaju korene u istoriji, mitologiji i fantaziji. Živim bojama i neverovatnom pažnjom posvećenom najmanjim detaljima ona stvara čitav univerzum sublimiran u jednoj slici.  Bujno okruženje i delikatna ženska lepota su uobičajene teme, zajedno s isprepletanim bordurama koje podsećaju na rukopise kasne antike. Što više gledate u neku od njenih slika, to više možete otkriti. Čovek se lako može izgubiti u njenim kreacijama otkrivajući tajne u ovim fantastičnim svetovima. Pogledati ih znači zakoračiti na trenutak u bajku. U daljini je čudesni zamak na brdu koje se uzdiže iznad mračnih šuma. Pronađite svoj put kroz to drveće, a tamo vas očekuje misteriozno carstvo vila, uhvaćeno u snop svetlosti. Tu je usnula princeza, koja sanja na krevetu od cveća i opalog lišća. Hrabra ali usamljena žena ratnica, prolazi pored vas, usredsređena na svoju potragu. Veštica vrača u svojoj čudnovatoj kući. Iznad nje, u šumskoj noći, nasmejana žena jaše preko zvezda na osmehu polumeseca…

U svetovima Kinuko Kraft priroda je magična sila, uvek cveta i ponovo se rađa. Svetovi vazduha i vode prelivaju se jedan u drugi. Ribe lutaju preko vašeg sledećeg daha, vinove loze i morski puževi naseljavaju isti zvezdani mrak. Žene se češće nalaze  na njenim radovima nego muškarci; čak i unutar zamka na brdu vlada carica. Kao cveće na lozi, lice za licem cveta nam, otkrivajući lepotu, snagu, dominaciju. Sveto žensko postaje, u njenom stvaranju, sila koju je nemoguće omalovažiti ili ignorisati.

Kao jedna od najcenjenijih i najslavnijih umetnica fantastike u svetu danas, Kinuko Kraft sebe smatra pre svega pripovedačem. Ona svojim ilustracijama unosi snažan narativni senzibilitet, omogućavajući slikama da ispričaju intimnu priču koja se krije iza njenih neizgovorenih reči.